Urarekin zita duzu. Bere burua berrasmatu zuen hiria, etorkizunera bere iraganaren indar guztiarekin begiratzeko.
Bertako arrantza-portuetan, itsas tradizioak orainaldian hitz egiten jarraitzen du, eta izaera ematen die bertako herriei eta jendeari.
Erdi Aroko alde zaharretako kale estu eta harriztatuek inguratu egiten ditu bertan dabiltzanei, eta entzun nahi duen orori historiaz hitz egiten die.
Gogo-aldarte diren olatuak: lasaiak batzuetan, harroak ia beti. Batzuek, izaeraz gain, mundu osoak ezagutzen dituen izen propioa dute. Eta, denak batzeko, asfaltozko zilbor-heste sigi-sagatsu bat, kostalde osoan zehar itsasoarekin ezkutaketan jolasten dena.
Kostalde horretan, hareak eta mendiak bi eskuz marrazten dituzte itsaslabar desafiatzaileak.
Hondareak eta mendiek bi eskuekin labar gogorrak marrazten zituzten kostalde hura.
Entzuten al duzu portuan dabiltzan kaioak? Igartzen duzu kresala airean eta larruazalean? Ikusten al duzu Urdaibaiko paduretan nahasten diren koloreak olio natural bat izango balira bezala? Ibilbide honek Bermeoko marmitakoaren eta Bakioko txakolinaren zaporea du. Mendi-usaina itsas zabaletik iritsi berria den arrainen usainarekin nahasten da bertan. Malkartsua dirudien baina besarkatu egiten zaituen lurralde bat.
Grand Tourreko lehen etapa Euskadiko kostaldetik egiten den ibilbide bat da, Bilboko itsasadarrean hasi eta euskal kostaldeko marinel herririk bisitatuenetako batean amaitzen dena, Lekeition. Utz zaitez harritzen esperientzia paregabe batek gure patuaren esentzia abegikorra harrapatzen duenean.
Ezagutu Euskadiko kostaldearen bihotza Grand Tourreko lehen etapa zirraragarri honetan. Bilboko modernitatetik Lekeitioko kostaldeko edertasuneraino, ibilbide honek Euskadiko kulturan, historian eta gastronomian murgiltzen zaitu.
Deskargatu ibilbide hau zure gailutik jarraitzeko:
Zure erara jarduerez gozatzea gustatzen bazaizu edo modu gidatuan egitea nahiago baduzu, arakatu egin ditzakezun gauza guztiak euskal kostaldeko mirariak ezagutu bitartean.
Gastronomiaren jomuga nagusiak hamaikatxo aukera eskaintzen dituen arren, lau aukera proposatzen dizkizugu kostaldeko etapa honetako produktu tipikoak dastatzeko.
Euskal gastronomia mundu osoan da ezaguna, eta Euskadiko sukaldaritzaren aberastasuna islatzen du.
Euskal kostaldean zehar egiten duzun ibilbidean, nahitaez probatzekoak dira bakailaoa pil-pilean edo marmitakoa, baita beste zenbait espezialitate ere, txakolin eder batekin lagunduta. Bilbon zabiltzala, ez ahaztu ahosabaia gozatzeaz Carolina batekin edo gurin-opil ospetsuekin.
Euskadi-Basque Countryren bihotzera ihesaldi ahaztezin bat prestatzen al zabiltza? Ideiak behar al dituzu zure ibilbide-bidaian zer egin eta zer bisitatu erabakitzeko? Kantauri itsasoko olatuak, mendi-tontorrak, historia aberatsa eta kultura aparta… Euskadi-Basque Countryk esperientzia berezia eskaintzen dizu. Hemen dituzu “Euskadi – Basque Country Grand Tour” biran egin beharreko 50 geldialdiak. UNESCO, Artea eta Kultura, Natura, Euskal Kostaldea, Hiriak eta Herriak.