Gurin-opila

Scroll down

Gurin-opila Euskadiko gozo ikoniko bat da, bereziki gurtua Bilbo aldean, Bizkaiko hiriburuko gozogintzaren ikur bihurtu baita.

Ogitxo leun eta harro bat da, gurin irabiatuzko kremaz betea. Sarritan, azukre-hautsez apainduta egoten dira. Zapore delikatua du, eta haren testura urtu egiten da ahoan. Primerakoa kafe edo te batekin hartzeko.

Gurin-opilak XIX. mendeko euskal okindegi eta gozotegietan sortu ziren, opilen errezeta tradizionaletatik eboluzionatuz.

Jatorriz luxu bat zen, okasio berezietarako erreserbatua, erruz erabiltzen baitzen gurina —eta, garai hartan, oparotasun-zeinutzat hartzen zen—. Denborarekin, ezagun egin zen opil hau, eta funtsezko elementu bihurtu zen familiako ospakizun eta bileretan, baita euskaldunen egunerokoan ere.