Euskal gastronomia zapore-orritsa da, tokiko osagaien dantza bat eta denboraren joanaren aurrean iraun duen sukaldaritza-tradizioaren ospakizun bat. Sukaldaritza tradizionalaren zaleentzako, Euskadiko jaki goxoak esploratzea jate hutsetik harago doan bizipena da, zentzumenen esperientzia oso batean murgiltzea da.
Hementxe dituzue euskal produktu tradizionalak probatzeko eta tokiko hurbileko produktuez gozatzeko bost aukera.
1. Idiazabal Gaztaren Ibilbidea: tradizioa zapore bihurtzen den ingurunea
Ekin iezaiozu bidaia berezi honi, Euskadiko mendixka berdeetan barrena, eta ezagut ezazu Idiazabal Gaztaren Ibilbidea.
Izan zaitez gazta ardi-esnez egiten den gazta ketu honen antzinako ekoizpen-tradizioaren lekuko.
Bisitatu familia-gaztandegiak, ezagutu jaki goxo honen atzean dauden artisauak eta, jakina, dasta ezazu Idiazabal gazta bere maila gorenean.
2. Egun batez artzain, Urkiolako Parke Naturalean: landa-inguruneko bizitza zure zentzumenen zerbitzura
Bizi ezazu egun batez artzain izatearen esperientzia berezia. Murgil zaitez euskal landa-inguruneko bizitzan, ikasi artzaintzaren antzinako teknikak eta deskubritu artzainen eta haien artaldeen arteko harreman sinbiotikoa. Esnea biltzea, esnekiak artisau eran egitea… esperientzia honek tokiko nekazaritza-ekoizpenaren esentzian murgilduko zaitu.
3. Crusoe Treasure Itsaspeko Upategia: altxor bat olatupean
Murgil zaitez ardogintzako esperientzia berezi batean, Crusoe Treasure Itsaspeko Upategian. Ikus ezazu nola eragiten duen ozeano Atlantikoak itsas-hondoan urperatuta dagoen ardoaren zahartze-prozesuan. Dasta itzazu izaera aparteko ardoak, itsasoak soilik eman dakizkiokeen nota berezien eraginpeko ardoak. Zapore bikainen mundu batera garraiatuko zaituen itsaspeko dastatze-saioa.
4. Sagardoa Route: leuskal sagardoaren ibilbidea
Egin ezazu Sagardoa Route ibilbidea, eta deskubritu euskal sagardoaren mundu liluragarria. Bisitatu sagardotegi jatorrak, ezagutu sagardoa egiteko prozesua, eta gozatu sagardoa zuzenean kupeletik zerbitzatzen den “txotxaren” erritual bereziaz. Murgil zaitez tokiko sagardo-kulturan, edari tradizional, fresko eta bizi hau dastatzen duzun bitartean.
5. Gesaltza-Añanako dastatze-saioa: zapore mineralen eztanda
Ezagutu Gesaltza-Añana, eta har ezazu parte ohiz kanpoko dastatze-saio batean. Deskubritu gatz-kristalak, dastatze-esperientzia berezi batean murgiltzen zaren bitartean. Esploratu milaka urteko gatzaga hauek tokiko platerei ematen dizkieten ñabardurak eta zaporeak, eta ikasi osagai honek euskal sukaldaritza duen garrantziaz.
Esperientzia gastronomiko hauek Euskadiko altxor gastronomikoetan zeharreko bidaia ahaztezin batera eramango zaituzte. Gazta ketuetatik sagardo burbuilatsuraino, esperientzia bakoitzak hurbilduko zaitu euskal sukaldaritzaren esentziara, zapore jatorreko tokiko produktuez gozatuz.