Ardoa

Scroll down

Arabako Errioxa bere mahastiengatik eta mahastietarako bizi da.

Upategien, turismoaren, gastronomiaren, arkitekturaren eta artearen arteko lotura berrasmatzen ari da nazioarteko mahastizaintzako eta ardogintzako eskualde erakargarrienetako bat.

Arabako Errioxa Rioja jatorri-deitura kontrolatuaren parte da, Espainiako zaharrena eta kalifikatu-kategoria lortu duen lehena. Horrek bermatzen du jatorri-deitura horrekin ekoitzitako ardoek kalitate-estandar zorrotzak betetzen dituztela. Tempranillo da eskualdeko barietate nagusia, gorputz eta egitura duten ardo beltz gehienak sortzeko baliatzen dena. Baina badira beste mahats batzuk ere, hala nola Graciano, Mazuelo eta Viura (Macabeo).

Barietate horiek are gehiago aberasten dute Arabako Errioxako ardoen aniztasuna.

Eskualdean ehunka upategi daude, hala nola familia-etxe historikoak eta arkitekto ospetsuek diseinatutako instalazio modernoak.

Ohikoak dira bisita gidatuak, dastatze-saioak eta esperientzia enoturistikoak, eta bisitariei aukera ematen diete lurpeko upategi zaharrak, ardogintza prozesu berritzaileak eta arkitektura bikaina miatzeko.

Ardoa maite baduzu, ezin duzu galdu irailaren erdialdean ospatzen den Mahats-bilketaren Jaia; urtero udalerri desberdin batean izaten da.

Ardoaren munduarekin lotutako jardueren ibilbide oso bat ezagutzeko aukera izango duzu Arabako Errioxako ardoaren ibilbidean.